Pölöskei tó

Tisztelt Látogató!

A társaság 200 hektáros területén található 146 hektárnyi vízfelület évek óta a hazai és nemzetközi horgászturizmus cél állomása. A tőzeg bányászat nyomán kialakult tóban a magyarországi halfauna szinte valamennyi halfaja megtalálható. Rekordméretű pontyai és harcsái sok horgásztársunknak nyújtottak már felejthetetlen élményt. A tó tagoltsága, heterogén mederszerkezete és a fás, akadós helyei rendkívüli kihívást jelentenek valamennyi horgász számára. Ma már az ide látogató vendégek a védett lápi természeti környezet fenntartható használata miatt sem kell, hogy nélkülözzék azokat a szolgáltatásokat, amelyek egy családi üdülés során nélkülözhetetlenek. A szinte teljes egészében megújuló energiával üzemelő központi horgászházunk minden kényelmet és szolgáltatást biztosít az idelátogató vendégeink számára.

Igényeiknek megfelelően választhatnak apartmanos, vagy faházas horgászhelyek közül.

Őszintén kívánjuk, hogy Önök is kellemes, akár életre szóló horgász élményeket szerezzenek nálunk.

Videó Galéria Horgászhelyek elhelyezkedése

Horgászbaráti üdvözlettel: Ügyvezetők

Pölöskei Harcsafogó Verseny 2016!

Ismét közel 70 kg-os harcsafogás a VII. harcsafogó versenyen!

Együtt a 2016-os pölöskei harcsafogó verseny résztvevőiÁprilis 17-én délelőtt fejeződött be a Pölöskei Tó Nonprofit Kft. VII. harcsafogó versenye. A színvonalas, 3 napos versenyen 30 csapat vett részt, melyből idén 24 csapatnak sikerült harcsát fognia.

A versenyen 45 darab harcsa került mérlegelésre, amelyek összesen, közel 3 mázsát nyomtak.

AHézinger testvérek öröme - legnagyobb hal 65 kg verseny idején kifogott legnagyobb hal szombat hajnalban érkezett meg a keresztsziget egy tagi helyén felkínált csalira, azonban „csak” 65 kg-ot nyomott így a tavalyi rekord egyelőre érintetlen maradt (69,6 kg).

A versenyre érkező csapatok számára előzetesen összesen 35 helyet jelöltünk ki, amelyek közül ki–ki kiválaszthatta a számára ideálisnak ígérkező horgászállást. A régi csapatok általában a megszokott helyeiket választották, az újak inkább a szigetekben reménykedtek. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy két faház is üresen maradt jelentkező hiányában.

Idén a keresztszigeten lévő helyekre volt a legnagyobb érdeklődés, négy csapat is szeretett volna ott magának helyet. Sorsolnunk azonban mégsem kellett, mert az A2 Projekt Team I. és II. csapata rendkívül udvarias módón átengedte a lehetőséget.

A verseny kezdete előtt már sok tipp és jóslat elhangzott arra vonatkozóan, hogy merre lesznek a halak és mivel lehet majd megetetni őket. Mi a társaság részéről 8 tonna pontyot tettünk a vízbe, amely az előjelek alapján ízlik a harcsáinknak. A titkos nyerő csalikat nagyon sok csapat hozta magával, de persze akadtak, akik a verseny előtt álltak neki csalihalat fogni.

A verseny megkezdése előtt Bock József szponzorunk felajánlásaként minden csapat kapott még egy segítőt, egy villányi Portu Gézát. És ha már volt ital, minden csapat kapott mellé a Chió Magyarország Kft.-től egy rágcsálni való csomagot. Néhány koccintás után 16:30 perckor megkezdődött a verseny.

Az első különdíjra a „leggyorsabban kifogott harcsa” díjára ebben az esztendőben csütörtök 19 óra 00 percig kellett várnunk. Ekkor érkezett a jelzés a Parti vendégháznál lévő Fakukac Team csapatától (Pintér Norbert és Mátrai Máté), hogy megfogták a verseny első harcsáját, amely 2,44 kg tömegű volt. A fényképezés után azonnal ment is vissza a vízbe.

Első különdíj - Fakukac Team csapata megfogta a verseny első harcsáját, 2,44 kg Első különdíj - Fakukac Team csapata megfogta a verseny első harcsáját, 2,44 kg

A második különdíjra a legkisebb harcsa kifogására sem sokat kellett várni ezután. Még csütörtök este a Harcsabajusz Team tagjai (Galaczi János és Galaczi Tamás) 23 óra körüli időben ejtették el ezt a 0,20 dkg tömegű bajuszost.

Második különdíj - Harcsabajusz Team, a verseny legkisebb hala, 0,20 dkg Második különdíj - Harcsabajusz Team, a verseny legkisebb hala, 0,20 dkg Második különdíj - Harcsabajusz Team, a verseny legkisebb hala, 0,20 dkg

1.A verseny legnagyobb halát a második estén, péntek éjjel fél 3-kor sikerült kifognia a Kisbalatoni Harcsavadászok csapatának. A Zalakomárból érkezett Hézinger Tamás és Hézinger Zoltán idén második alkalommal vett részt a versenyen. Tavaly hatodikok lettek, idén nagyon fogadkoztak. Elmondásuk szerint ez volt eddig a legnagyobb haluk. Az ÓRIÁS egy tenyeresnél nagyobb felszínen felkínált dévérkeszegre kapott. A fárasztás kb. 40 percig tartott, amely során a hal a csónakból fárasztó testvéreket több akadón és bokorsoron is áthúzta. Ekkor már az akkumulátor is le volt merülve, a fárasztáshoz csak az evezőkkel hajtott csónakot tudták használni. A hal nagy erővel vontatta őket, szó szerint pörgette a csónakot. Végül kiúszott egy tisztább részre, ahol sikerült elkapniuk. A hal 65 kg-ot nyomott és 198 cm hosszúságú volt. Éppen elég méretes ahhoz, hogy a Kisbalatoni Harcsavadászok által fogott másik két harcsával együtt a verseny első helyét jelentse a csapatnak.

A felszerelés jól vizsgázott, amely 50-es fonott zsinórból, egy 200-400 g botból és Okuma Longbów orsóból állt.

A verseny legnagyobb hala - Kisbalatoni Harcsavadászok, 65 kg A verseny legnagyobb hala - Kisbalatoni Harcsavadászok, 65 kg A verseny legnagyobb hala - Kisbalatoni Harcsavadászok, 65 kg A verseny legnagyobb hala - Kisbalatoni Harcsavadászok, 65 kg

A halat fogó 24 csapat között az alábbi sorrend alakult ki a verseny három napja alatt:

szám csapatnév név kg pont db
1. Kisbalatoni Harcsavadászok Hézinger Tamás Hézinger Zoltán 66,98 6 848 3
2. Parragi Fishing Team Parragi Attila Becze Roland 53,5 5 400 1
3. Harcsabajusz Team Galaczi Tamás Galaczi János 35,26 3826 6
4. Pölöskei Ördögök Maitz Krisztián Kolarich Ernő 26,96 2 846 3
5. Harcsavadász Kft. Szakács István Harmath Attila 16,64 1 964 6
6. Füredi Pákászok Gönczi Tibor Heberling Gábor 9,96 1 196 4
7. Sárvár Team Solymosi Szabolcs Finta Csaba 8,9 940 1
8. Haleba Lelkes János Baksa Tamás 8,38 938 2
9. Kutas Team Simon Sándor Dormány József 5,26 576 1
10. Váci Harcsalesök Pálinkás Viktor Szabó Tibor 4,58 508 1
11. Harcsadoktorok Dr. Gyarmati Zsolt Liposics Zalán 3,36 386 1
12. A2 Projekt Team I. Bujbáczi Júlia Bujbáczi Zoltán 2,8 330 1
13. Ho-Bo Catfish Team Bognár Zoltán Horváth Ferenc 2,28 328 2
14. Varga-Fejes Team Fejes László Dr. Varga Balázs 1,68 318 3
15. Vizipók Knopf János Knopf János 2,64 314 1
16. Fakukac Team Pintér Norbert Mátrai Máté 2,44 294 1
17. A2 Projekt Team II. Pelyhe Tamás Bujbáczi József 2,3 280 1
18. Léta Team Gájer József Bárány Péter 2,24 274 1
19. Szomszédok Dankovics Ernő Böröndi István 2,06 256 1
20. K&K Monarchia Team Kalmár György Franz József 1,68 218 1
21. Ibiza Fishing Team Medvési Lajos Závár György 1,64 214 1
22. Schnalzer Team Schnalzer László Tóth Péter 1,28 178 1
23. Ózd Team Bakai Krisztián Boros Gergely 1,02 152 1
24. Zavéd Fishing Team Pauliscsák Zoltán Bödör Tibor 0,32 82 1

2.A versenyen második helyezést ért el Fishing Team. Elmondásuk szerint Ők az első két éjszaka „betliztek”, még kapásuk sem volt. A harmadik éjszakára taktikát és a csalik helyét megváltoztatták, aminek köszönhetően vasárnap hajnalban elkapták ezt a gyönyörű 53,5 kg-os példányt. A részletekre vonatkozó kérdéseimre Attila csak annyit mondott, hogy „vízből jött”.

A második helyezett - Parragi Fishing Team, 53,5 kg A második helyezett - Parragi Fishing Team, 53,5 kg A második helyezett - Parragi Fishing Team, 53,5 kg

3.Harmadik helyen a Harcsabajusz Team, Galaczi János és Galaczi Tamás végzett. Szinte minden fronton értek el eredményt. Ők fogták a verseny harmadik legnagyobb halát, 31 kg-ot nyomott a kicsike. Holtversenyben a legtöbb halat, összesen 6 db-ot is Ők fogtak amellett, hogy a „legkisebb harcsa” külön díja is az Övék lett.

A harmadik helyezett - Harcsabajusz Team, 31 kg A harmadik helyezett - Harcsabajusz Team, 31 kg

4.A negyedik helyen végzett a Pölöskei Ördögök, Maitz krisztián és Kolarich Ernő csapata, akik idén is képesek voltak egy igazi különlegességgel szolgálni. Ők az első éjszaka fogtak egy 20 kg-os példányt, amelyet a fogás után a reggeli mérlegelésig szákba raktak. Reggel a mérlegeléskor derült ki, hogy a kifogott harcsa egy madarat öklendezett bele a szákba. Volt már ilyen néhány évvel ezelőtt, akkor egy kárókatona félig emésztett maradványait találtuk meg a szákban. Na de idén mi is nagyon elcsodálkoztunk, amikor is megláttuk a madár tetemét. Nem vagyunk ornitológusok, de a jelen lévők egyöntetű véleménye szerint ez bizony egy szarka volt. Na és akkor a kérdés, hogy ők vajon hol is találkozhattak. A szarka nem éppen vízi madár, a harcsa meg ugye viszonylag ritkán mászik fára…

A negyedik helyezett - Pölöskei Ördögök, 20 kg A negyedik helyezett - Pölöskei Ördögök, 20 kg A megevett szarka

Ha már a táplálékról tettem említést jöjjön még egy kép néhány napról korábbról, amikor is a szákolás előtt ezt a méretes pontyot öklendezte ki az egyik hajnali harcsám.

Méretarányos ponty A pontyevő

Reggelente sok csapattól hallottunk nagy kapásokról, akasztásokról és halakról beszámolót, de ezen a pályán a halak esélye is jó. Nem kell azon csodálkozni, hogy ha megtaláltuk a várva várt és olyan sokszor elképzelt nagy halat, és meg is tudtuk etetni, azután pedig csak annyi marad emlékül, hogy az orsó fékje veszettül sivít a fülünkbe, mintha nem tudná, hogy már nem alszunk, csak nem vagyunk képesek megállítani a halat. Az idei évben is járt így néhány csapat, de sebaj, jövőre jobban sikerül…

Az idei versenyen a szerencse a testvéreknek kedvezett, vagy csak véletlen…

Ime a halat fogó csapatok:

5. helyezett - Harcsavadász Kft. 6. helyezett - Füredi Pákászok 7. helyezett - Sárvár Team 8. helyezett - Haleba 9. helyezett - Kutas Team 10. helyezett - Váci Harcsalesök 11. helyezett - Harcsadoktorok 12. helyezett - A2 Projekt Team I. 13. helyezett - Ho-Bo Catfish Team 14. helyezett - Varga-Fejes Team 15. helyezett - Vizipók 16. helyezett - Fakukac Team 17. helyezett - A2 Projekt Team II. 18. helyezett - Léta Team 19. helyezett - Szomszédok 20. helyezett - K&K Monarchia Team 21. helyezett - Ibiza Fishing Team 22. helyezett - Schnalzer Team 23. helyezett - Ózd Team 24. helyezett - Zavéd Fishing Team

Gratulálunk a győzteseknek!

A győztesek

A versenyen kifogott valamennyi hal, a mérlegelésüket követően visszahelyezésre került a tóba, hogy minél több horgásztársunknak okozzanak felejthetetlen élményt.

Gratulálunk és köszönet minden résztvevőnek, segítőnek és csapatot kísérő és türelmes feleségnek! Reméljük, 2017-ben ismét lesz lehetőségünk ezt a remek versenyt, vagy ahogy már elneveztük „örömpecát” megrendezni.

Együtt a 2016-os pölöskei harcsafogó verseny résztvevői

Külön köszönet a verseny védnökének Koós Ferencnek, a szponzorainknak az Energo Fish Kft-nek, a Bock Pincészetnek, a Chio Magyarország Kft-nek, az Er-Go Prevent Kft-nek és valamennyi segítőnknek!

kcs